Нова схема за действие на все така Неродения Петко на спешната

...
Нова схема за действие на все така Неродения Петко на спешната
Коментари Харесай

Кабинетът с нови планове за все така липсващата спешна въздушна помощ

Нова скица за деяние на все по този начин Неродения Петко на спешната въздушна помощ в страната - тя да се реализира от Държавния авиационен оператор, а основаното преди по-малко от година ново сдружение да се закрие.

Това разгласи през днешния ден пред журналисти в Народното събрание служебният министър на превоза Христо Алексиев. 

„ Нищо не е прекратено, ние надграждаме модела на незабавна здравна помощ по въздух. На Министерството на превоза и известията е поверено да бъде оператор на тази незабавна здравна помощ “, разгласи той.

" Процедурата за така наречен изсъхнал лизинг на медицински хеликоптер (вземането чартърен - бел. ред.) е в ход. Крайният период за подаване на офертите е 16 януари. Надявам се да има такива и България да може да обезпечи в околните месеци медицински хеликоптер, с цел да стартира тази активност. "

Според него дали ще има предложения ще се разбере на 17 януари, тъй като практиката досега показвала, че претендентите подават документи в последния миг. 

Целта била до първата половина на годината да има медицински хеликоптер.

Министърът на превоза не пропусна да изясни, че от основаната конструкция в края на мандата на постоянното съдружно държавно управление „ България Хели Мед Сървис “ нямало потребност.

„ Редовното държавно управление, в последните си дни, сътвори една конструкция, която не можа да проработи добре - „ България Хели Мед Сървис “. Това наложи ние да създадем разбор и да преосмислим тази активност. Анализите демонстрираха, че по-ефективно тази активност може да се извършва, в случай че бъде поверена на Държавния авиационен оператор “, разяснява Алексиев. 

Трябвало да бъде направено разграничение сред незабавната здравна помощ по въздух и сред дейностите по търсене и избавяне. Спешната здравна помощ ще се финансира от страната, а активността по търсене и избавяне е обикновено да бъде платена, изясни той. 

" 95 % от незабавната въздушна помощ в Европа е провежда по този начин, както ние се опитваме - с настрана сдружение. " Това сподели в петък вечер по бТВ шефът на нарочената от министъра за ненужна структура „ България Хели Мед Сървис “ Георги Гвоздейков.

Ако всяко последващо държавно управление се меси и дава своите хрумвания незабавна въздушна помощ в България скоро няма да има, добави той.

По-рано през днешния ден шефът на Държавния авиационен оператор Златко Златев пак пред Би Ти Ви сподели, че ръководената от него конструкция разполага с извънредно квалифициран състав, който може да стартира да пилотира медицинските хеликоптери извънредно бързо, като са му нужни единствено няколко тренировки.

" Имаме петима готови водачи, които са летели на сходни хеликоптери ", добави той.

Бившият началник на авиобаза " Крумово " съобщи, че ще бъде изработен разбор къде има централизация на произшествия и къде достъпът на коли за спешна помощ по суша е сложен, с цел да може в тези региони предпочитано да бъдат ориентирани медицинските хеликоптери. Планират се 6 бази за тях, които ще са на цивилен или военни летища.

Наличието на най-малко един хеликоптер, за който се вършат старания да бъде обезпечен с така наречен лизинг, е належащо изискване, с цел да получи съответният авиационен оператор позволение да прави и здравна помощ по въздуха. Тази поръчка по думите на Гвоздейков е била направена от тяхното сдружение. 

Отделно има (или по-скоро към този момент няма) социална поръчка за пазаруването на шестте хеликоптера с финансиране по Плана за възобновяване и развиване, добави той. Именно тази поръчка беше спряна от служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев в края на ноември м. година, единствено 4 месеца, откакто беше оповестена от постоянния кабинет и предшественичката му в Министерство на здравеопазването Асена Сербезова.

За тези въздушни коли за спешна помощ Меджидиев преди дни заяви, че кабинетът в момента работи по правенето на нова социална поръчка. Тя се чака да бъде оповестена през февруари, като той твърдеше, че до края на годината България би трябвало да разполага с хеликоптери за медицински потребности. Реалността на тези периоди обаче беше оспорена от специалисти.

Фирми, показали интерес да вземат участие в поръчката, са уверили, че могат да произведат такава летателна машина до края на годината. Другата опция е да се вземе чартърен. Тази информация актуализира ден по-късно Меджидиев пред депутати от отрасловата парламентарна комисия, в опит да отговори на рецензиите, че не е допустимо покупката на медицински хеликоптер да стане до няколко месеца.  

Експерти от министерствата на опазването на здравето и на превоза събират информация от производители по отношение на действителните цени на медицинските хеликоптери и какво съоръжение би трябвало да включва такова летателно средство, с цел да приготвят новата социална поръчка, добави той. 

На 28 ноември м. година Министерство на здравеопазването разгласи, че приключва оповестената в края на постоянния кабинет поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера. Причината е, че единственият претендент с оферта да достави въздушни коли за спешна помощ е изискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лв. избрания от страната бюджет без Данък добавена стойност, аргументираха се тогава от Министерство на здравеопазването.

Засега България все по този начин остава единствената страна в Европейски Съюз без даже един медицински хеликоптер.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР